Siirry suoraan sisältöön
Home » Uutiset » Geotalouden vaikutus kasvaa kansainvälisessä kaupassa – ja aiheuttaa uudenlaisia haasteita yrityksille ja sijoittajille

Geotalouden vaikutus kasvaa kansainvälisessä kaupassa – ja aiheuttaa uudenlaisia haasteita yrityksille ja sijoittajille

Suomi – Kaakkois-Aasia kauppayhdistys ja bisnesjulkaisu Vision Finland järjestivät 13.6.2024 webinaarin geotaloudesta. Geotaloudella tarkoitetaan muun muassa talouden käyttöä geopoliitiikan välineenä. Geotalouden instrumentteja ovat esimerkiksi kauppa- ja investointipolitiikka, pakotteet, rahapolitiikka sekä energia ja raaka-aineet.

Mandatumin julkaisussa vuoden takaa EK:n johtaja Timo Vuori tiivistää osuvasti, että geotalouden uusi aika näkyy kauppapolitiikassa aiheuttaen haasteita yrityksille ja sijoittajille. Hän nosti esille esimerkiksi valtioiden korostuneen roolin talouden ohjauksessa, suurvaltajännitteet ja markkinoiden blokkiutumisen. Lisäksi hän näkee, että globaalissa kilpailussa mennään nyt kansallinen etu ja turvallisuus edellä.

Webinaarissa pureuduttiin siihen, miten geotalouden uusi aika näkyy Kaakkois-Aasiassa erityisesti Suomen ja EU:n kauppaintressien näkökulmista. Alustajina webinaarissa toimivat professori Tuomo Rautakivi ja johtaja Sanna Selin ulkoministeriöstä.

Rautakivi lähti liikkeelle vertaamalla toisiinsa kahta talousaluetta; Euroopan Unionia ja Kaakkois-Aasian maiden yhteisjärjestöä ASEANia. Vaikka ASEAN pitää EU:ta usein esikuvanaan poliittisena ja taloudellisena järjestelmänä, näiden kahden liiton integraatioprosessit ja -filosofiat ovat hyvin erilaisia. Siinä missä EU on poliittinen yhteenliittymä, ASEAN on pelkästään taloudellinen. EU nojaa vahvoihin yhteisiin instituutioihin, ASEAN sen sijaan kansallisiin järjestelmiin. Vaikka ASEAN on nimenomaan talousliitto, silti maiden keskinäinen kaupankäynti on vain 25 % koko kaupasta, kun taas EU:ssa vastaava luku on 70 %.

Rautakivi korosti sitä, että liiketoimintaympäristö syntyy aina kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta kontekstista, ja siksi esimerkiksi eurooppalaisen voi olla vaikea ymmärtää kaakkoisaasialaista toimintalogiikkaa. Hän toi esille myös, että Suomessa ei ole riittävästi yliopistotason Kaakkois-Aasia-tutkimusta, jolloin päätöksentekomme perustuu siihen kuuluisaan mutuun. Toisaalta hän korosti maakohtaisen ja paikallisen asiantuntemuksen merkitystä ASEAN-maiden monimuotoisuuden takia.

Lue lisää: https://visionfinland.com/successful-launch-of-vision-finlands-first-webinar-in-cooperation-with-the-finland-southeast-asia-business-association/

Kiinnostuitko Kaakkois-Aasian monimuotoisesta liiketoimintaympäristöstä? Ota yhteyttä ja varaa johtotiimillesi keskustelutuokio: tanja@sevenstonesindonesia.com. Seven Stones Finland etsii Aasiaan sopivia suomalaisratkaisuja ja avaa markkinoita kumppaneidensa Asian Insidersin ja Seven Stones Indonesian kanssa.