5.1.2023
Suomalaisten kahvin, teen ja sokerin kulutus alkoi yleistyä 1800-luvun loppupuolella. Näiden niin sanottujen siirtomaatavaroiden tuonnista vastasivat suomalaiset kauppahuoneet ja elintarviketehtaat eurooppalaisten agenttien kautta. Indonesian hittituote oli tuolloin Jaavalla tuotettu raakasokeri. 1920-luvulla Suomesta alettiin viedä Indonesiaan faneeria, pahvia ja sanomalehtipaperia. Vienti kulki tuonnin tavoin useimmiten eurooppalaisten välikäsien kautta.
Suomalainen kauppahuone Kaukomarkkinat Oy avasi toimipisteensä Indonesian Jakartaan 1950-luvun alussa ja loi ensimmäisen suoran kauppayhteyden maiden välille. Vienti Indonesiaan koostui suurimmaksi osaksi paperitavarasta, etenkin sanomalehtipaperista.
1980-luvun alkupuolelle asti Suomen viennissä painottuivat metsäteollisuuden tuotteet, mutta sitten erilaisten koneiden ja laitteiden osuus alkoi kasvaa. Paperituotteiden sijaan suomalaiset metsä- ja konejätit suuntasivat paperikonetoimituksiin ja tuotantoyhteistyöhön. Markkinoilla toimivat muun muassa Stora Enso, UPM-Kymmene, Valmet ja Tampella, Wärtsilä ja Partek, insinööritoimisto Jaakko Pöyry sekä televisiovalmistajat Salora ja Finlux.
Samalla myös Kaukomarkkinoiden asema paperiteollisuuden tuotteiden, koneiden ja laitteiden välittäjänä alkoi muuttua, kun yhä useammat suomalaisyritykset alkoivat tehdä suoria investointeja. Indonesiassa yhteisyritysten perustamiseen kannusti maan hallituksen päätökset nostaa tuontitulleja ja linjaus, että vain indonesialaiset yritykset saavat toimia maahantuojina.
1990-luvulta lähtien Suomen ja Indonesian välisessä kaupassa painottuivat sekä teollisuuden että kuluttajien käyttöön tarkoitetut koneet ja laitteet. Tuolloin maailman suurimmaksi matkapuhelinyhtiöksi noussut Nokia oli huomattava viejä. Vuosituhannen alussa Suomesta vietiin eritoten puhelin-, radio- ja muita kuluttajalaitteita sekä eri toimialojen erikoiskoneita.
Kemiallisia yhdisteitä Suomeen ja paperikoneenosia Indonesiaan – näin kauppavaihto on vuosien varrella muuttunut
Viimeiset tilastot Suomen ja Indonesian välisestä tavarakaupasta löytyvät viime lokakuulta. Tammi-lokakuussa 2022 kauppa kasvoi prosentuaalisesti nopeammin kuin Suomen tavarakauppa muun maailman kanssa ollen kuitenkin vielä reilusti alle prosentin luokkaa.
Viennin arvo Indonesiaan oli 227 miljoonaa euroa. Merkittävimmät tuotteet ovat edelleen koneet ja mekaaniset laitteet sekä sähkö- ja elektroniikkakoneet ja -laitteet. Paperiteollisuuskoneet ja niiden osat ovat suurin yksittäinen tuoteryhmä.
Tuonnin arvo Indonesiasta oli 212 miljoonaa euroa Merkittävimmät tuotteet ovat kemialliset alkuaineet ja yhdisteet sekä hedelmäsäilykkeet ja -valmisteet.
Lähde:
Sahi Juha. (2019) Suomen ja Kaakkois-Aasian kauppasuhteiden kehitys teoksessa Kaakkois-Aasia: Talous, ympäristö ja yhteiskunta. Gaudeamus.