Yhä useammat suomalaisyritykset ovat kiinnostuneita avaamaan uusia markkinoita Aasian kehittyvissä maissa. Kehittyvien maiden kyky käydä kestävää kansainvälistä kauppaa on kuitenkin heikompi kehittyneisiin maihin verrattuna.
”Mitä alhaisempi maan tulostaso on, sitä kehittymättömämpi sen kauppajärjestelmä on käymään kauppaa kestävästi ja vastaamaan talouskasvusta aiheutuviin yhteiskunta- ja ympäristövaikutuksiin”, Seven Stones Finlandin toimitusjohtaja Tanja Harjuniemi tiivistää.
”Siksi yritysten, rahoittajien ja valtiovallan olisi tärkeää tunnistaa, minkälaisia Aasian kehittyvät taloudet kestävän kaupan kumppaneina ovat ja minkälaisia vastuullisuusriskejä markkinoihin liittyy.”
Harjuniemi on analysoinut kymmenen Kaakkois-Aasian ASEAN-maan kestävän kaupan maakuvat ja verrannut kehittyvän Aasian talousblokkeja keskenään. Vertailussa on mukana ASEAN-talousalue, BRICS-ryhmittymä ja Etelä-Aasia, yhteensä 16 maata. Lähteenä hän on käyttänyt Hinrich-IMD Sustainable Trade Indexiä (STI 2023).
”Kymmenestä ASEAN-maasta seitsemän kuuluu TOP8-maiden joukkoon. Värisuoran rikkoo vain BRICS-ryhmittymään kuuluva Kiina, joka sijoittuu viidenneksi. Intia, joka on sekä BRICS-maa että Etelä-Aasian talousmahti, sekä muut Etelä-Aasian maat sijoittuvat kaikki BOTTOM8-maiden joukkoon.
”Kestävän kaupan indeksiä ei pidä sekoittaa yritysvastuullisuuteen tai niiden käyttämiin ESG-mittareihin. Kestävän kaupan indeksi sen sijaan tunnistaa todennäköiset riskit, jotka liittyvät esimerkiksi makrotalousnäkymiin ja liiketoimintaympäristöön, yhteiskunnalliseen kehitykseen ja ympäristön tilaan.”
Haluatko kuulla lisää siitä, minkälaisia kestävän kaupan kumppaneita Kaakkois-Aasian maat ovat? Tilaa johtotiimillesi tunnin webinaari (maksullinen): tanja@sevenstonesindonesia.com. Ja aloita matkasi Aasiaan kanssamme.
Seven Stones Finland etsii Aasiaan sopivia suomalaisratkaisuja ja avaa markkinoita kumppaneidensa Asian Insidersin ja Seven Stones Indonesian kanssa.