Siirry suoraan sisältöön
Home » Uutiset » Indonesia ratifioi maailman suurimman kaup­pa­so­pi­muk­sen

Indonesia ratifioi maailman suurimman kaup­pa­so­pi­muk­sen

So­pi­muk­sen tar­koi­tuk­se­na on pitää markkinat auki Aasian ja Tyy­nen­me­ren alueella ja vähentää in­ves­toin­tien ja kaupan esteitä, kuten tul­li­ta­rif­fe­ja ja tuon­ti­ra­joi­tuk­sia.

Viime vuoden marraskuussa allekirjoitettiin Aasian ja Tyynenmeren alueen ta­lous­kump­pa­nuus­so­pi­mus RCEP. Siihen liittyvät keskustelut käynnistyivät jo vuonna 2011 Indonesian ollessa ASEAN-maiden puheenjohtajamaa. Sopimuskumppaneita ovat kymmenen ASEAN-maata eli Brunei, Filippiinit, Indonesia, Laos, Kambodža, Malesia, Myanmar, Thaimaa, Singapore ja Vietnam sekä Australia, Etelä-Korea, Japani, Kiina ja Uusi-Seelanti. Tähän mennessä sopimuksen ovat ratifioineet kaikki muut kumppanimaat Filippiinejä ja Myanmaria lukuun ottamatta.

Sopimusta luonnehditaan maailman suurimmaksi, sillä sen piirissä on 2,3 miljardia ihmistä eli kolmannes maailman väestöstä. Taloudellisesti se muodostaa kolmanneksen maailman brut­to­kan­san­tuot­tees­ta ja neljänneksen tuotteiden ja palvelujen maailmankaupasta.

Sopimuksen tarkoituksena on pitää markkinat auki maiden välillä ja vähentää investointien ja kaupan esteitä, kuten tullitariffeja ja tuontirajoituksia. Talouskumppanuuden uskotaan luovan uusia liiketoiminta- ja työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia, vahvistavan alueella toimivia toimitus- ja tuotantoketjua ja edistävän mikro-, pienten ja keskisuurten yritysten osallisuutta alueen arvoketjuihin ja tuotantohubeihin. Esimerkiksi Indonesiassa MSME:t muodostavat 60 prosenttia maan BKT:stä.

Kauppasopimus antaa Australialle, Etelä-Korealle, Japanille, Kiinalle ja Uudelle-Seelannille etulyöntiaseman kaupankäyntiin Indonesian markkinoilla verrattuna esimerkiksi Euroopan Unionin jäsenmaihin. EU ja Suomi sen osana on solminut vastaavanlaisen sopimuksen ASEAN-maista vasta Vietnamin ja Singaporen kanssa. Neuvottelut ovat käynnissä Indonesian kanssa.

Seven Stones Finland yhteistyössä Seven Stones Indonesian kanssa auttaa suomalaisyrityksiä tutkimaan ja testaamaan Indonesian markkinoita turvallisesti ja riskittömästi, ja arvioimaan etukäteen esimerkiksi Indonesian tuontitulleihin liittyvät kannattavuusriskit.

Lue lisää bisnesjulkaisu BaliExpatista: https://baliexpat.com/2022/10/01/jokowi-ratifies-worlds-largest-regional-trade-agreement/

Kuva: BaliExpat