Siirry suoraan sisältöön
Home » Uutiset » Indonesia-suomi festivaalit – indonesia-elämyksiä kulttuurin keinoin helsingissä

Indonesia-suomi festivaalit – indonesia-elämyksiä kulttuurin keinoin helsingissä

12.6.2023

Helsingin Narinkkatori täyttyi festivaaliväestä lauantaina 10.6.2023. Päivän ohjelma koostui musiikki- ja tanssiesityksistä sekä ruokatorin antimista eri puolilta Indonesian saaristovaltiota, kuten Balilta, Jaavalta, Kalimantanilta, Nusa Tenggaralta, Sulawesiltä ja Sumatralta. Tapahtuman avasivat Indonesian suurlähettiläs Ratu Silvy Gayatri ja Suomen ex-suurlähettiläs Jari Sinkari.

Indonesian ja Suomen välinen yhteistyö käynnistyi kaupallisena yhteistyönä sata vuotta sitten, kun ensimmäiseksi kunniakonsuliksi nimitettiin Leopold Theodor Haasmann syyskuussa 1923. Indonesia oli tuolloin Alankomaiden siirtomaa ja tunnettiin Itä-Intiana, ja maan nykyistä pääkaupunkia Jakartaa nimitettiin Bataviaksi. Pitkien etäisyyksien ja aikakaudelle tyypillisen hitaan tiedonkulun takia Haasmannin nimitys virallistui vasta vuonna 1927.

Indonesia itsenäistyi Alankomaista 1949 ja Suomi tunnusti sen vuotta myöhemmin. Maat solmivat diplomaattisuhteet 1954, jolloin Suomen edustautumista Indonesiassa hoidettiin sivuakkreditointina New Delhistä. Näin tapahtui parinkymmenen vuoden ajan, kunnes 1974 Suomi avasi suurlähetystön Jakartaan ja nimitti ensimmäiseksi suurlähettilääksi Matti Cawénin. Suurlähetystön keskeinen perustamissyy oli Indonesian talousalueen suuruus ja siitä syntynyt tarve tehostaa vientiyhteyksiä. Suomen ja Indonesian väliset suhteet olivat silloin, ja ovat kautta aikain olleet hyvät ja ongelmattomat, ja Indonesia päätti perustaa vastavuoroisesti suurlähetystön Helsinkiin 1976.

Kaupallisesta yhteistyön edistämisestä vuodesta 1953 lähtien vastasi pitkälti suomalainen kauppahuone Kaukomarkkinat Oy, joka oli avannut edustuston Jakartaan pari vuotta aiemmin. Vienti Indonesiaan koostui suurimmaksi osaksi paperitavarasta, etenkin sanomalehtipaperista. Kaupalliset vierailut käynnistyivät 1968 ensimmäisen suomalaisen liikemiesvaltuuskunnan vieraillessa Indonesiassa Kaakkois-Aasian kiertomatkansa aikana.

Lue lisää kauppayhteistyöstä: https://sevenstonesfinland.com/in-focus-indonesia/sokeria-suomeen-ja-faneeria-indonesiaan-nain-kaynnistyi-kauppavaihto-vuosisata-sitten/

Lähde: Suomen suurlähetystö Jakarta