Siirry suoraan sisältöön
Home » Uutiset » Indonesian pörssi lanseerasi maan ensimmäiset hiilimarkkinat – kuluttajien hiilipörssi kulkee mukana mobiilissa

Indonesian pörssi lanseerasi maan ensimmäiset hiilimarkkinat – kuluttajien hiilipörssi kulkee mukana mobiilissa

Indonesia on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2055 mennessä. IDX:n hiilipörssi on keino yrityksille ja rahoituslaitoksille kompensoida päästöjään ja rahoittaa päästövähennyshankkeita.

Indonesia on 280-miljoonaisella väestöllään yksi maailman suurimpia saastuttajia kumulatiivisilla hiilipäästöillä mitattuna. Se on myös johtava hiilen viejä ja kuluttaja. 60 prosenttia maan sähköstä tuotetaan hiilivoimalla.

Hiilipörssin avauspäivänä 26.9.2023 tehtiin kymmenkunta kauppaa, jotka vastasivat reilua 450 000 tonnia hiilidioksidia. Hiilikaupan arvon odotetaan kasvavan vähintään 194 miljardiin dollariin. Erityisesti energiayhtiöiden ja kivihiiliteollisuuden halutaan osallistuvan hiilipörssiin kompensoidakseen päästöjä ja rahoittaakseen ilmastoratkaisuja.

Samaan aikaan kuluttajien hiilipörssi kulkee mukana kännykässä lataamalla supersuosittu Gojek-sovellus. Gojek on kyytipalvelu, jolla on kaksi miljoonaa kuljettajaa ja 30 miljoonaa käyttäjää sekä 100 miljoonaa kuukausittaista transaktiota.

Gojek-sovellus on integroitu Jejak-alustaan, jossa kyytipalvelun käyttäjät voivat laskea kuljettajiensa ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä ja kompensoida hiilijalanjälkeänsä lahjoittamalla rahaa puiden istutuksiin.

Laskelma omasta normipäivän hiilijalanjäljestä:

  • Moottoripyörällä ajoa 10 km
  • Autolla ajoa 0 km
  • Ilmastointi päällä 12 h
  • Läppäri käytössä 12 h
  • Televisio päällä 0 h
  • Jääkaappi 1-ovinen
  • Hiilijalanjälki 5,468 grammaa
  • Istutettavien puiden määrä 0,18
  • Kompensaation hinta 11 990 rupiaa eli 0,73€ päivässä

Suomen ollessa tuhansien soiden maa kompensointi kohdistuu soiden ennallistamiseen esimerkiksi Suomen Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kautta. Indonesiassa puolestaan ennallistetaan sademetsiä, sillä maan sademetsät ovat koko maailmalle tärkeä hiilinielu, joiden metsäkato uhkaa muuttaa ne päästölähteiksi.

Jejak-palvelun käynnistämisen jälkeen huhtikuussa 2022 sen kautta on kompensoitu yli 14 000 tonnia hiilidioksidia ja määrän arvioidaan kolminkertaistuvan lähivuosina. Kompensaation määrä on pisara valtameressä verrattuna esimerkiksi IDX:n avauspäivän kompensaatioon, mutta 280-miljoonaisessa, nuoressa väestössä on potentiaalia ilmastotietoisuuden lisääntyessä.

Oletko sinä koskaan miettinyt investointia Indonesian ilmastoratkaisuihin? Ota yhteyttä ja varaa johtotiimillesi puolen tunnin ilmainen pikakelaus markkinoihin: tanja@sevenstonesindonesia.com.

Seven Stones Finland etsii Aasiaan sopivia suomalaisinnovaatioita ja -investointeja ja avaa markkinoita kumppaneidensa Seven Stones Indonesian ja Asian Insidersin kanssa.